EXCLUSIV| Piața Obor, plină de legume și fructe, dar fără clienți. „În comparație cu anul trecut, totul este foarte scump. Ne adaptăm, mai restrângem”

Publicat: 02/04/2023, 10:00

Comercianții din piețe se plâng de costuri prea mari, iar clienții de prețurile ridicate. Așa se face că dintr-un spațiu neîncăpător în anii trecuți, piața a devenit puțin frecventată de români. Mulți oameni spun că nu-și mai permit să cumpere o cantitate mare de produse și că, astfel, ajung să ia strictul necesar.

Pe de altă parte, comercianții sunt dezamăgiți de vânzare și nu știu cât o să mai reziste.

„Nu mai cumpăr un pepene, ci o felie”

Un bărbat care a venit să cumpere din Piața Obor a spus că nu mai poate să ia tot ceea ce are nevoie. În plus, acesta nu are încredere în produsele oferite de comercianți. De aceea, de multe ori alege supermarketul în detrimentul pieței.

„Merg în fiecare zi la piață, dar piața aceasta mi se pare mai scumpă. Eu merg în Rahova, pentru că acolo locuiesc. Aceasta este mai scumpă, iar în Rahova sunt aceleași produse.

În comparație cu anul trecut, totul este foarte scump, foarte scump. Încercăm să ne adaptăm. Nu avem de ales. Nu poți să nu mănânci. Trebuie să mănânci ceva. Acum, în loc de trei kilograme, cumpărăm două și cam asta ne paște… Restrângem. Nu mai cumpăr, cum cumpăram anul trecut, un pepene, ci o felie, de poftă. Din ce în ce mai greu. Așteptăm timpuri mai bune, dar nu cred.

Majoritatea cumpărăturilor le fac din supermarket. Acolo, măcar le aleg. Aici, dacă îmi dă, îmi dă la rând și mă trezesc că îmi leagă punga și acolo sunt trei, patru mere care sunt deja compromise. Asta se întâmplă la piață, când vrei să iei de pe tarabă. Riscul, la supermarket, este acela că nu știm de unde vin, dar și acestea cred că sunt la fel. Roșiile tot de la turci sunt luate. Încă nu au apărut de la noi. Dacă apăreau, prețurile erau de două, trei ori mai mari”, a spus un bărbat.

Piața Obor

„Luam două kilograme, acum nu-mi permit, iau jumătate de kilogram”

Prețurile mari îi fac pe bucureșteni să stea departe de tarabele din piață.

„Cumpăr o salată, o ceapă. Altceva ce să cumpărăm dacă toate s-au scumpit? Pensia e mică. Ne limităm și noi. Luăm la două zile. Nu avem ce face. Anul trecut a fost un pic mai bine, acum e din ce în ce mai rău. Și o să fie mai rău. La două, trei zile vin la piață. Iau cu kilogramul, jumătate de kilogram. Ce să fac? Ceapa este 8 lei. Luam două kilograme. Acum nu-mi permit. Iau jumătate de kilogram. La pensia pe care o am, 1.500 de lei…

Merg și în supermarket, deoarece acolo poți să alegi, aici îți pun ce vor. În față au frumos și în spate au de astea mai stricate. Acolo măcar îți alegi.

Voi tineretul…va fi vai de voi. O să aveți viață mult mai grea. Nu aveți ce face. Mai bine mergeți afară să lucrați, pentru că țara asta o să ajungă a nimănui”, a spus un bărbat.

„Cumpăr ardei, roșii, legume, fructe, e foarte, foarte scump. Acum merg să cumpăr fructe, pere, mere, și acestea sunt foarte scumpe. Față de anul trecut, este foarte scump. Toate s-au scumpit, începând de la legume până la carne. Și aici, dacă vrei să cumperi, îți dau ei și dacă tu vrei să alegi, nu te lasă. Îți dau ce vor ei și la același preț”, a spus o femeie.

„Cumpăr urzici, spanac, lobodă, fructe. Este un pic mai scump, dar asta este. Ce să facem, ne adaptăm. Am luat și o jumătate de miel, ne pregătim de Paște. Totuși, prețul este convenabil. Merg la piață în fiecare săptămână”, a spus o altă femeie.

„Nu este vânzare, tarabele sunt scumpe, ne descurcăm foarte greu”

Producătorii și comercianții sunt dezamăgiți de situație. Mulți dintre ei nu reușesc să-și vândă marfa și sunt de părere că nu va exista o schimbare în următorii ani.

Nu este vânzare, nu e lume. Așa este aproape în fiecare zi. Acestea trebuiau să se cumpere: usturoi, ceapă, spanac, salata. Acestea trebuiau să se vândă, dar nu se vând. Ne chinuim aici, foarte greu ne descurcăm. Tarabele sunt scumpe, în ce investim, e scump. Le cumpărăm scumpe și aici se vrea să le dăm pe nimic. Toate sunt făcute în solar. E folia, picurarea, curentul. Ne descurcăm foarte greu”, a spus un comerciant.

„La noi, la mere, este puțin mai bine. S-au vândut, cât de cât, cu orice preț, dar în comparație cu cheltuielile… noi suntem falimentari. Cu fructele de vară este altceva, dar cele de iarnă, nu. Mărul nu este ceva pe val”, a spus un alt comerciant.

„Prunele uscate se vând acum. Unii oameni țin post și mănâncă prune uscate în loc de altceva. Mă descurc cât de cât. În comparație cu anul trecut, este mai slab, din ce în ce mai slab. Ale noastre dau în jos și prețurile lor urcă. Înspre rău vom merge, înspre bine, nu. Înspre bine nu, pentru că nu ne ajută țara. Țara noastră se împrumută”, a adăugat un alt comerciant.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Piața Amzei nu este nici după doi ani hubul cultural promis de Clotilde Armand, ci un loc în paragină. „Exemplu de delăsare și incompetență”

EXCLUSIV VIDEO | Cișmigiu și Herăstrău, mândria Bucureștiului, exemple de ”așa nu” printre parcurile Capitalei. ”Erau o frumusețe, acum este dezastru”

EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”